1957’den geleceğe
eşsiz lezzetlerle...
Pişmaniye
kente
özgü
bir
tatlı
türü
olarak
ün
kazanmıştır.
Yolculuklarda
İzmit'ten
geçenleri
önce
pişmaniye
satıcıları
karşılar.
Kutular
içinde
ak
pamuk
görünümü
veren
bu
tatlı
ilin
simgesi
gibidir.
Tüm
yöresel
şenliklerin,
şölenlerin
de
vazgeçilmez
yiyeceklerindendir.
Özgün
bir
tatlı
çeşidi
olması, hafifliği, pişmaniyenin il dışında da aranmasını, ilgi görmesini sağlamıştır.
2009
yılında
İzmit
Pişmaniye
Üreticileri,
1040
metre
pişmaniye
çekerek
pişmaniyeyi
“Dünyanın
En
Uzun
Tatlısı”
ünvanı
ile
Guinness
Rekorlar
kitabına sokmuştur.
2010
yılında
ise
“İzmit
Pişmaniyesi”
olarak
“Coğrafi
Tescil
Belgesi”
alan
pişmaniyemizin
bugün
adına
düzenlenen
bir
festivali,
ses
sanatçısı
Sayın Erol Büyükburç tarafından bestelenen bir şarkısı, “Pişman” adında bir karakteri ve İzmit içerisinde bir heykeli bulunmaktadır.
Pişmaniyemiz
ününü
yurtdışına
da
taşımış
ve
uzun
yıllardır
bir
çok
ülkeye
ihracatı
yapılarak
dünya
vatandaşlarının
da
ağızlarını
tatlandırmıştır.
Pişmaniyenin
tarihçesine
gelirsek
bu
tatlının
neden
pişmaniye
olarak
anıldığına
dair
rivayetler
muhtelif.
Ana
Britannica'ya
bakılırsa,
ilk
yapıldığı
yerin
İran
olma
ihtimali
var.
Bu
ülkede
"peşmek"
diye
adlandırıldığı
için
de
sözcüğün
zamanla
Türkçe'de
"pişmaniye"
biçimini
almış
olması
muhtemeldir. Bir diğer rivayet adının Osmanlıca’da yün yapağı anlamına gelen “Peşmin” kelimesinden türemiş olduğudur.
İzmit
pişmaniyesine
ün
kazandıranlar,
1601-1611
yılları
arasında
İran
ve
Ermenistan’dan
gelerek
İzmit
ve
çevresine
yerleşen
Ermeni
ustalar
olmuş.
İzmit
pişmaniyesine
ününü
kazandıran
ise
bu
ustalardan
Şekerci
Hacı
Agop
Dolmacıyan.
Ne
var
ki
1.Dünya
Savaşı’nı
izleyen
yıllarda
diğerleri
gibi
Dolmacıyan
da
şekerci
dükkânını
kapatarak
başka
ülkeye
göçmüş.
Onun
maharetinin
de
kendisiyle
birlikte
göç
etmesini
önleyen
ise,
Dolmacıyan’ın
çocuklarına
Türkçe
ve
Fransızca
öğretmek
üzere
dükkânında
çalışmış
bulunan
İzmit
Muhasebe
Başkâtipliği’nde
görevli
İbrahim
Ethem
Efendi
olmuş.
Kendisine
pişmaniye
yapımının
bütün
inceliklerini
öğreten
Hacı
Agop
Dolmacıyan’ın
Amerika’ya
göç
etmesi
üzerine,
Kapanönü
semtinde
bir
şekerci
dükkânı
açmış.
Botanik
kültürü,
müzik
yeteneği
ile
de
tanınan
ve
soyadı
kanunu
çıktıktan
sonra
Çınar
soyadını
alan, 1892-1953 yılları arasında yaşamış bu renkli kişiliğin imalathanesi adeta pişmaniye ustası yetiştiren bir okul olmuş ilerleyen yıllarla.
Birgün
Izmit’
e
yolunuz
düserse
pismaniyenin
tadina
bakmadan
geçmeyin.
Çünkü
“Yiyen
bir
kere
pisman,
yemeyen
bin
kere
pisman
olur”,
bizden söylemesi.
Bu site içinde yer alan tüm yazı ve görsel malzemelerin telif hakları
Öz Can Pişmaniye Gıda Matbaa San. ve Tic A.Ş.’ye aittir. Hiçbir şekilde
basılı veya elektronik bir ortamda izinsiz olarak kullanılamaz ve kopyalanamaz.
Pişmaniye Tarihçesi